andro-test – ανάλυση σπέρματος 2018-05-15T19:41:21+00:00

andro-test©® – ανάλυση σπέρματος

Τι είναι το andro-test;

Το andro-test είναι η ανάλυση σπέρματος που ακολουθεί τα Κριτήρια Spermlab . Η ανάλυση αυτή μας πληροφορεί, εκτός από τη γονιμότητα, γενικότερα για την υγεία του ουρογεννητικού συστήματος του άντρα. Χρησιμεύει στον ετήσιο ανδρολογικό έλεγχο, τον τακτικό προληπτικό έλεγχο της υγείας του άντρα και είναι αντίστοιχη του τεστ-Παπ (Pap-test).

Το σπερμοδιάγραμμα περιγράφει μόνο τη γονιμότητα, ενώ το andro-test, εκτός από τη γονιμότητα, περιγράφει γενικότερα την κατάσταση της υγείας του ουρογεννητικού συστήματος του άντρα, δηλ. πολύ περισσότερα.

Σε αντίθεση με το σπερμοδιάγραμμα, το andro-test μπορεί να πληροφορήσει έναν έφηβο αν έχει μια μόλυνση ή ακόμη και έναν παππού με εγγόνια για την υγεία του προστάτη του.

Παρόλο που υπάρχουν οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πώς πρέπει να γίνεται σωστά μια ανάλυση σπέματος, σπανίως αυτές ακολουθούνται από τα εργαστήρια. Αντιθέτως, το andro-test μπορεί να γίνει μόνο σε πιστοποιημένα εργαστήρια Σπερματολογίας και μόνο από διαπιστευμένους βιολόγους, συνθήκες που εξασφαλίζουν τον εξεταζόμενο για την ποιότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Το σπέρμα δημιουργείται από τις εκκρίσεις πολλών αδένων, όπως των όρχεων, των επιδιδυμίδων, των σπερματοδόχων κύστεων και του προστάτη. Αν κάποιο από τα όργανα αυτά δεν λειτουργεί σωστά, αυτό θα «καταγραφεί» στην ανάλυση σπέρματος, αρκεί κανείς να ακολουθήσει τα κατάλληλα κριτήρια (τα Κριτήρια SPERMLAB). Τα κριτήρια αυτά θέτουν τις προϋποθέσεις για μια σωστή ανάλυση σπέρματος και περιλαμβάνουν την περιγραφή χαρακτηριστικών του σπέρματος που δεν υπάρχουν σε ένα σπερμοδιάγραμμα.

Τα Κριτήρια SPERMLAB περιγράφηκαν πρώτη φορά το 2018 από τον Γεώργιο Βουλγαρίδη με σκοπό την ανάπτυξη μιας εξέτασης για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας του άντρα. Για να είναι αξιόπιστη μια οποιαδήποτε εξέταση, πρέπει να πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ και ΜΕΤΑ την εξέταση. Δηλαδή πρέπει ο εξεταζόμενος να ακολουθήσει κάποιες οδηγίες, το εργαστήριο να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και το προσωπικό του την κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά τελικά και ο θεράπων ιατρός να έχει την απαραίτητη κατάρτιση ώστε να μπορέσει να ερμηνεύσει σωστά τα αποτελέσματα και να καταλήξει σε μια ορθή διάγνωση και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία, αν χρειαστεί.

Τα Κριτήρια SPERMLAB είναι οι κανόνες για την ορθή αξιολόγηση της υγείας του άντρα μέσω μιας ανάλυσης του σπέρματός του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

To andro-test (αντί ‘σπερμοδιάγραμμα’) γίνεται μόνο σε πιστοποιημένα εργαστήρια Σπερματολογίας και μόνο από διαπιστευμένους βιολόγους.

Μια ανάλυση σπέρματος γενικότερα πρέπει να γίνεται μόνο σε ειδικευμένα εργαστήρια Σπερματολογίας. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι μη ειδικευμένα εργαστήρια συνηθίζουν να βρίσκουν πολύ χαμηλή κινητικότητα και υπερβολικά υψηλό ποσοστό φυσιολογικών μορφών. Μελέτες σε όλο τον Κόσμο έχουν δείξει ότι τα λάθη αυτά οφείλονται σε ελλιπή εξοπλισμό και ανεπαρκή κατάρτιση του προσωπικού. Τέλος, αναλύσεις από εργαστήρια που λειτουργούν εντός μιας γυναικολογικής μονάδας (κέντρα εξωσωματικής) παρουσιάζουν ελλείψεις, με τις μελέτες να δείχνουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενδιαφέροντος,  αφού στα εργαστήρια αυτά μια ανάλυση γίνεται προκειμένου να αποφασιστεί αν το σπέρμα είναι κατάλληλο για σπερματέγχυση ή εξωσωματική.

Το andro-test εκτελείται μόνο από εργαστήρια που έχουν πιστοποιηθεί ότι έχουν επαρκή κατάρτιση, εξοπλισμό, ακολουθούν τις ορθές πρακτικές και γενικότερα ότι αξιολογούν το σπέρμα σωστά.

Επειδή το σπέρμα παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις, ο ουρολόγος ενδέχεται να συστήσει την επανάληψη του andro-test, απαραιτήτως τουλάχιστον μετά από μια θεραπεία. Κάθε άντρας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον ουρολόγο του για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, τη διάγνωση και ενδεχόμενη θεραπεία.

Το andro-test κοστίζει 70 ευρώ, αλλά γίνονται ειδικές τιμές όταν συνδυαστεί με άλλες εξετάσεις.

Επειδή οι άντρες σπανίως παρουσιάζουν συμπτώματα αν έχουν κάποια πάθηση στο γεννητικό σύστημα, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με το andro-test είναι για αυτούς πιο σημαντικός από αυτόν που έμαθαν εδώ και χρόνια να κάνουν οι γυναίκες. Πράγματι, μια αλλαγή στη διάρκεια ή τη συχνότητα της εμμηνόρροιας, μια αλλαγή στο χρώμα ή τη σύσταση των κολπικών υγρών, προκαλεί τη γυναίκα να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της. Μια γυναίκα έχει συνήθως τσούξιμο στο αιδοίο όταν έχει κάποια μόλυνση, ενώ ο άντρας είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Επίσης, μια γυναίκα έμαθε να επισκέπτεται προληπτικά το γυναικολόγο κάθε χρόνο ακόμη κι αν δεν έχει συμπτώματα, ενώ οι άντρες παρόλο που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, δεν συνηθίζουν να συμβουλεύονται τον ουρολόγο προληπτικά.

Ακόμη και ένα αδύναμο σπέρμα μπορεί να βελτιωθεί. Αρκεί μια σωστή ανάλυση σπέρματος (andro-test) σε εργαστήριο Σπερματολογίας ώστε ο ουρολόγος να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πολύ συχνά, για ένα σπέρμα με λίγα σπερματοζωάρια, χαμηλή κινητικότητα, κακή μορφολογία, ευθύνεται μια φλεγμονή. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από ένα μικρόβιο. Η αιτία για τη χαμηλή ποιότητα του σπέρματος θα μπορούσε επίσης να είναι μια κιρσοκήλη, κάποια ορμονική διαταραχή ή άλλο. Ο ουρολόγος είναι αρμόδιος να διαγνώσει το πρόβλημα και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Τουλάχιστον, κάθε φορά που η σύντροφός σας παρουσιάζει κάποιον ερεθισμό ή μόλυνση, επειδή, σπανίως μια μόλυνση παρουσιάζει συμπτώματα στον άντρα. Το andro-test θα δείξει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο δικό σας γεννητικό σύστημα.

Καλό θα ήταν το andro-test να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ήδη από την εφηβεία. Μάλιστα, το andro-test μπορεί να πληροφορήσει έναν άντρα άνω των 50 ετών για τη λειτουργία του προστάτη του, καλύτερα από το PSA.

Επειδή το σπέρμα παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις, ο ουρολόγος ενδέχεται να συστήσει την επανάληψη της ανάλυσης, απαραιτήτως τουλάχιστον μετά από μια θεραπεία.

Το PSA είναι μόνο μία από τις ουσίες που εκκρίνει ο προστάτης. Θα μπορούσε να συγκριθεί με έναν βιοχημικό δείκτη του σπέρματος. Είναι ένα ένζυμο που ρευστοποιεί το σπέρμα. Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι ακόμη κι αν το PSA είναι σε φυσιολογικές τιμές, δεν είναι σίγουρο ότι ο προστάτης είναι υγιής. Το andro-test ελέγχει εκτός από τη ρευστοποίηση του σπέρματος, την ποσότητα, την οξύτητα και άλλα χαρακτηριστικά του υγρού που εκκρίνεται από τον προστάτη, παρέχοντας μια πληρέστερη πληροφόρηση για τη λειτουργία του αδένα αυτού.

Ένας άντρας μπορεί να καταλάβει αν κάτι δεν λειτουργεί καλά στο γεννητικό του σύστημα παρατηρώντας κάποια απλά χαρακτηριστικά του σπέρματός του.

Μετά από μια αποχή 2-4 ημερών, ο όγκος του σπέρματος δεν πρέπει να είναι μικρότερος από το μέγεθος ενός φουντουκιού ούτε μεγαλύτερος από το μέγεθος ενός κερασιού. Θα πρέπει το σπέρμα να είναι πιο ρευστό από το μέλι και πιο παχύρευστο από το νερό, δηλ. περίπου σαν το σάλιο.

Ωστόσο, με φυσιολογικό όγκο και ρευστότητα κάποια άλλα χαρακτηριστικά του σπέρματος μπορεί να μην είναι φυσιολογικά, όμως για την αξιολόγησή τους χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός και εκπαίδευση. Γι αυτό ο τακτικός έλεγχος με το andro-test είναι σημαντικός.

Διαβάστε περισσότερα για την αυτο-εξέταση του σπέρματος εδώ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν προγραμματίσετε ένα andro-test:

Θα πρέπει να μην έχετε εκσπερμάτιση για 2 έως 4 ημέρες, αλλά να έχετε τακτικές εκσπερματίσεις  τις προηγούμενες ημέρες (≥2/εβδ.). Για παράδειγμα, αν είχατε εκσπερμάτιση την 1η και  την 20η του μηνός, και την 23η του μηνός γίνει ανάλυση σπέρματος, τα αποτελέσματα δεν θα είναι αξιόπιστα. Επίσης, δεν πρέπει να είχατε πάρει αντιβίωση ή να παρουσιάσατε πυρετό τον τελευταίο μήνα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συλλογή του σπέρματος:

Πρέπει να πλύνετε  το χέρια σας καλά με νερό και σαπούνι  και  να ξεπλύνετε  καλά το πέος  μόνο με νερό  αμέσως πριν τη συλλογή του σπέρματος. Το πέος πρέπει να μην έχει κολπικά υγρά ή σάλιο. Η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη και πρέπει να προσέξετε ώστε να μη υπάρξει απώλεια δείγματος, ιδιαιτέρως στην αρχή. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε. Μόνο μία εκσπερμάτιση αρκεί για το andro-test. Αν εκσπερματίσετε περισσότερες φορές, θα επηρεάσετε αρνητικά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Η συλλογή του σπέρματος συνιστάται να γίνεται στο SPERMLAB σε έναν άνετο και διακριτικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούσε να περάσει μαζί και η σύντροφος. Εάν προτιμάτε η συλλογή του σπέρματος να γίνει στο σπίτι, θυμηθείτε ότι πρέπει να μην περιέχει κολπικά υγρά ή σάλιο, γιατί αυτά θα αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Η βοήθεια ωστόσο από τη σύντροφο συνίσταται.

Για το andro-test θα πρέπει να συλλέξετε ένα δείγμα σπέρματός.

Στο εργαστήριό μας, η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε έναν άνετο και διακριτικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούσε να περάσει μαζί και η σύντροφος. Δείτε το χώρο .

Αν η συλλογή γίνει στον προσωπικό σας χώρο, θα πρέπει να προσκομίσετε το δείγμα στο εργαστήριό μας το αργότερο μέσα σε 45 λεπτά.

Μάθετε περισσότερα για την επίσκεψή σας στο SPERMLAB.

Καλέστε μας για να βρείτε ένα άνετο για εσάς ραντεβού και να απαντήσουμε σε τυχόν απορίες σας στο Τ. 210 9227515 ή απλώς πατήστε εδώ και θα απαντήσουμε στο mail σας το συντομότερο.

Κάθε άντρας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον ΟΥΡΟΛΟΓΟ του για τη διάγνωση και ενδεχόμενη θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε ουρολόγο. Έχουμε ήδη αρκετές περιπτώσεις με «αδύναμο σπέρμα», που ο γυναικολόγος είχε συμβουλέψει το ζευγάρι να προχωρήσει σε εξωσωματικές, ενώ η ασθενοσπερμία οφειλόταν σε έναν καρκίνο στους όρχεις. Ευτυχώς οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σπάνιες, αφού συνήθως η ασθενοσπερμία οφείλεται σε μια απλή μόλυνση και ο ουρολόγος θα μπορέσει να βελτιώσει το σπέρμα με μια αντιβιοτική αγωγή. Κάθε περίπτωση όμως είναι διαφορετική και η ανάλυση σπέρματος (andro-test) δεν είναι αρκετή για να γίνει διάγνωση του προβλήματος. Ο ουρολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος για να συμβουλέψει σωστά έναν άντρα.

Μην παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση του σπέρματος, παρά μόνο αν το συστήσει ο ουρολόγος σας. Από μόνα τους τα συμπληρώματα διατροφής αυτά δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βελτίωση και μάλιστα μπορεί να εκθέσουν σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία σας.

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τη βελτίωση του σπέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχετε κάνει ένα andro-test ή ανάλυση σπέρματος σε πιστοποιημένο εργαστήριο Σπερματολογίας και να συμβουλευτείτε τον ουρολόγο, ο οποίος ίσως συστήσει κι άλλες εξετάσεις προκειμένου να συμβουλέψει για τη σωστή θεραπεία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο