Ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος 2018-05-07T09:59:39+00:00

Ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος

Χρειάζεται;

Ο ετήσιος ανδρολογικός έλεγχος χρειάζεται σε κάθε άντρα και μάλιστα από νεαρή ηλικία.

Όταν μια γυναίκα έχει ανωμαλίες στον κύκλο της καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ωοθήκες της. Όταν έχει τσούξιμο στη γεννητική περιοχή καταλαβαίνει ότι έχει κάποια μόλυνση.

Οι άντρες δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα που να τους ειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά με τους όρχεις τους, και παρόλο που και εκείνοι παθαίνουν μολύνσεις, σπανίως αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα.

Πάραυτα, ο Παπανικολάου έμαθε εδώ και καιρό τις γυναίκες να επισκέπτονται το γυναικολόγο κάθε χρόνο, ακόμη κι αν δεν έχουν ανωμαλίες στον κύκλο, ακόμη κι αν δεν έχουν τσούξιμο.

Οι άντρες που, ως φαίνεται, έχουν απόλυτη ανάγκη τον προληπτικό έλεγχο, ακόμη δεν έμαθαν να επισκέπτονται προληπτικώς τον ουρολόγο.

Η σημασία του ετήσιου ανδρολογικού ελέγχου αποδείχθηκε προσφάτως με μια 8-ετή μελέτη.

Η μελέτη αυτή, που περιέλαβε 1197 άντρες, έδειξε ότι 9 στους 10 άντρες ηλικίας 30-45 ετών που έκαναν για πρώτη φορά έλεγχο της γονιμότητάς τους είχαν προστατίτιδα, δηλαδή μόλυνση του προστάτη.

Επειδή οι άντρες συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δεν ζητάνε τη συμβουλή ουρολόγου. Μεταδίδουν τη μόλυνση στις συντρόφους τους, οι οποίες παρουσιάζουν συχνές μυκητιάσεις, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, αλλά μόνο εκείνες ακολουθούν αντιβιοτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο σύντροφος ακολουθεί την ίδια αγωγή που συνέστησε ο γυναικολόγος στη σύντροφό του, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί η αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο άντρας είναι πολύ διαφορετική.

Συνεπώς, ο άντρας πρέπει να συμβουλεύεται τον ουρολόγο τουλάχιστον κάθε φορά που η σύντροφός του έχει συμπτώματα μόλυνσης (π.χ. μυκητίαση, κολπίτιδα, τραχηλίτιδα ή ουρολοίμωξη) ή γενικότερα οποιονδήποτε ερεθισμό, ιδιαιτέρως μετά την επαφή, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

Ο ετήσιος ανδρολογικός έλεγχος αναμένεται να μειώσει στο μέλλον τη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και την ανάγκη για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το τεστ-Παπ ελέγχει αν μια γυναίκα έχει κάποια πάθηση στην είσοδο της μήτρας (τράχηλο). Δεν ελέγχει την υπόλοιπη μήτρα, ούτε τις ωοθήκες, ούτε τις σάλπιγγες.

Υπάρχει πλέον μια εξέταση που μπορεί να ενημερώσει τον άντρα για την υγεία του γεννητικού του συστήματος. Όχι μόνο για τον προστάτη, αλλά και για τις σπερματοδόχους, για τις επιδιδυμίδες και του όρχεις. Η εξέταση αυτή είναι το andro-test και γίνεται στο σπέρμα.

Για να γνωρίζει ένας άντρας ότι είναι υγιής θα πρέπει μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται τον ουρολόγο του αφού πρώτα έχει κάνει ένα andro-test, έναν υπέρηχο οσχέου (π.χ. όρχεων) και προστάτη (γίνεται από την κοιλιά) και μια ανάλυση ορμονών (FSH, LH, τεστοστερόνη). Συνοψίζοντας, ο ετήσιος ανδρολογικός έλεγχος συνίσταται σε:

  1. andro-test
  2. υπέρηχο οσχέου και προστάτη
  3. ορμονικό έλεγχο άξονα υπόφυσης-όρχεων.
  4. επίσκεψη στον ουρολόγο

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το εργαστήριο SPERMLAB.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο