Θυατείρων 3, Νέα Σμύρνη / 3, Thiatiron Str. 171 21, Nea Smirni

Ετήσιος
Ανδρολογικός Έλεγχος

Χρειάζεται ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος;

Ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος χρειάζεται σε κάθε άντρα και μάλιστα από νεαρή ηλικία.

Όταν μια γυναίκα έχει ανωμαλίες στον κύκλο της καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ωοθήκες της. Όταν έχει τσούξιμο στη γεννητική περιοχή καταλαβαίνει ότι έχει κάποια μόλυνση.

Οι άντρες δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα που να τους ειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά με τους όρχεις τους, και παρόλο που και εκείνοι παθαίνουν μολύνσεις, σπανίως αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα, εκτός αν κάνουν τακτικά την Αυτο-Εξέταση Σπέρματος.

Πάραυτα, ο Παπανικολάου έμαθε εδώ και καιρό τις γυναίκες να επισκέπτονται το γυναικολόγο κάθε χρόνο, ακόμη κι αν δεν έχουν ανωμαλίες στον κύκλο, ακόμη κι αν δεν έχουν τσούξιμο.

Οι άντρες που, ως φαίνεται, έχουν απόλυτη ανάγκη τον προληπτικό έλεγχο, ακόμη δεν έμαθαν να επισκέπτονται προληπτικώς τον ουρολόγο.

  • andro-test
  • υπέρηχος προστάτη και όρχεων
  • ορμόνικός έλεγχος
  • επίσκεψη στον ουρολόγο

Πόσο σημαντικός είναι ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος;

Η σημασία του Ετήσιου Ανδρολογικού Ελέγχου αποδείχθηκε προσφάτως με μια 8-ετή μελέτη.

Η μελέτη αυτή, που περιέλαβε 1197 άντρες, έδειξε ότι 9 στους 10 άντρες ηλικίας 30-45 ετών που έκαναν για πρώτη φορά έλεγχο της γονιμότητάς τους είχαν προστατίτιδα, δηλαδή μόλυνση του προστάτη.

Επειδή οι άντρες συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δεν ζητάνε τη συμβουλή ουρολόγου. Μεταδίδουν τη μόλυνση στις συντρόφους τους, οι οποίες παρουσιάζουν συχνές μυκητιάσεις, κολπίτιδες, ουρολοιμώξεις, αλλά μόνο εκείνες ακολουθούν αντιβιοτική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο σύντροφος ακολουθεί την ίδια αγωγή που συνέστησε ο γυναικολόγος στη σύντροφό του, αλλά αυτό είναι λάθος, γιατί η αγωγή που πρέπει να ακολουθήσει ο άντρας είναι πολύ διαφορετική.

Συνεπώς, ο άντρας πρέπει να συμβουλεύεται τον ουρολόγο τουλάχιστον κάθε φορά που η σύντροφός του έχει συμπτώματα μόλυνσης (π.χ. μυκητίαση, κολπίτιδα, τραχηλίτιδα ή ουρολοίμωξη) ή γενικότερα οποιονδήποτε ερεθισμό, ιδιαιτέρως μετά την επαφή, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιεί προφυλακτικό.

Ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος αναμένεται να μειώσει στο μέλλον α) τη συχνότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, αφού οι άντρες δεν θα αποτελούν ασυμπτωματική πηγή μόλυνσης, β) την ανάγκη για εξωσωματική γονιμοποίηση, αφού οι άντρες θα έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος, γ) τα περιστατικά καρκίνου του προστάτη και γενικότερα των παθήσεων του προστάτη, αφού οι παθήσεις του προστάτη δεν θα προλαβαίνουν να γίνουν χρόνιες. Θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής και των δύο φύλων, αφού α) θα ταλαιπορούνται σπανιότερα από λοιμώξεις του ουρογεννητικού, β) με υγιέστερο προστάτη θα μειωθούν τα περιστατικά πρόωρης εκσπερμάτωσης, γ) με λιγότερες προστατεκτομές, αμφότερα τα φύλα θα απολαμβάνουν το σεξ και μετά τα 50, και δ) θα μειωθεί το στρες που αναπόφευκτα συνοδεύει τα προβλήματα υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι

Κάτι σαν το τεστ-Παπ ..αλλά για τον άντρα!

Το τεστ-Παπ ελέγχει αν μια γυναίκα έχει κάποια πάθηση στην είσοδο της μήτρας (τράχηλο). Δεν ελέγχει την υπόλοιπη μήτρα, ούτε τις ωοθήκες, ούτε τις σάλπιγγες.

Υπάρχει πλέον μια εξέταση που μπορεί να ενημερώσει τον άντρα για την υγεία του γεννητικού του συστήματος. Όχι μόνο για τον προστάτη, αλλά και για τις σπερματοδόχους, για τις επιδιδυμίδες και του όρχεις. Η εξέταση αυτή είναι το andro-test και γίνεται στο σπέρμα.

Τι περιλαμβάνει ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος;

Για να γνωρίζει ένας άντρας ότι είναι υγιής θα πρέπει μια φορά το χρόνο να επισκέπτεται τον ουρολόγο του αφού πρώτα έχει κάνει ένα andro-test, έναν υπέρηχο οσχέου (π.χ. όρχεων) και προστάτη (γίνεται από την κοιλιά) και μια ανάλυση ορμονών (FSH, LH, τεστοστερόνη, TSH, προλακτίνη, ανδρογόνα). Συνοψίζοντας, ο Ετήσιος Ανδρολογικός Έλεγχος συνίσταται σε:

  • andro-test,
  • υπέρηχο οσχέου και προστάτη,
  • ορμονικό έλεγχο άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-γονάδων, θυρεοειδούς και λειτουργίας επινεφριδίων,
  • επίσκεψη στον ουρολόγο.