Ενδιαφέροντα περιστατικά 2018-05-01T09:40:34+00:00

Ενδιαφέροντα περιστατικά

Θεραπεία καρκίνου αντί για σπέρμα δότη

Σε ζευγάρι που είχε ήδη δύο αποτυχημένες εξωσωματικές με το σπέρμα του συζύγου, συστήθηκε στην τρίτη τους προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη.

Ο σύζυγος είχε λίγα και ασθενούς κινητικότητας σπερματοζωάρια, αλλά δεν είχε συμβουλευτεί ποτέ μέχρι τότε ουρολόγο. Πράγμα που έπραξε όταν διάβασε το σχετικό άρθρο στο site μας. Ο ουρολόγος διέγνωσε όγκο στον έναν όρχι και ακολούθησε θεραπεία.

Επιπλέον, στο σύζυγο ανιχνεύτηκε Ureaplasma u., το οποίο δεν είχε ανιχνευτεί ως τότε στη σύζυγο. Λίγους μήνες μετά τη θεραπεία του όγκου στο σύζυγο και του ουρεαπλάσματος και στους δύο συντρόφους, έχοντας ένα σπέρμα σαφώς βελτιωμένο ως προς τον πληθυσμό και την κινητικότητα, το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες με το σπέρμα του συζύγου ή με αυτό ενός δότη, σίγουρα πάντως χωρίς Ureaplasma u. και όγκο.

ΣυμπέρασμαΚάθε άντρας πρέπει να συμβουλεύεται τον ουρολόγο, όπως κάθε γυναίκα συμβουλεύεται το γυναικολόγο της.

Προηγούμενο εργαστήριο είχε ανιχνεύσει στο σπέρμα ενός συζύγου ένα μόλις ακίνητο σπερματοζωάριο και συστήθηκε στο ζευγάρι η χρήση σπέρματος δότη.

Σε επανάληψη της ανάλυσης σπέρματος ανιχνεύσαμε όντως μερικά μόλις σπερματοζωάρια, αλλά προκειμένου να ερμηνευτεί η κακή εικόνα αυτή προχωρήσαμε και σε μικροβιολογικό έλεγχο, ο οποίος ανίχνευσε το Ureaplasma u. Ο σύζυγος συμβουλεύτηκε για πρώτη φορά ουρολόγο και ακολούθησε αγωγή για το μικρόβιο. Δύο μήνες μετά, η ανάλυση έδειξε 130 εκ. σπερματοζωάρια με 46% εξ αυτών καλώς κινούμενα. Η σύζυγος δεν ακολούθησε αγωγή. Λίγους μήνες αργότερα, ανιχνεύτηκε και πάλι Ureaplasma u. στο σύζυγο και η ποιότητα του σπέρματος είχε χειροτερέψει εκ νέου. Το σπέρμα βελτιώθηκε και πάλι όταν η σύζυγος πείστηκε από τον ουρολόγο του συζύγου να ακολουθήσει παράλληλα με το σύζυγό της αγωγή για το μικρόβιο. Το ζευγάρι σήμερα έχει αποκτήσει παιδάκι με το σπέρμα του συζύγου.

ΣυμπέρασμαΈνα ασθενές σπέρμα μπορεί να βελτιωθεί αν ο άντρας συμβουλευτεί ουρολόγο και εφόσον ακολουθήσει αγωγή ταυτόχρονα με τη σύντροφο.

Η σύζυγος ενός εξεταζόμενου εμφάνιζε επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις τα τελευταία …7 έτη! Κάθε φορά, ακολουθούσε την αντιβιοτική αγωγή που της συνιστούσε ο γυναικολόγος της, όμως ο σύζυγος δεν ακολουθούσε καμία αγωγή επειδή δεν είχε ενοχλήσεις. Η ανάλυση σπέρματος παρουσίαζε εμφανείς ενδείξεις φλεγμονής στο σύζυγο, έστω και αν ο ίδιος δεν είχε αντιληφθεί κάποια συμπτώματα, και για το λόγο αυτό έγινε μικροβιολογικός έλεγχος στο σπέρμα του. Ανιχνεύτηκε κάποιο μικρόβιο και ο ουρολόγος συνέστησε αντιβιοτική αγωγή και στους δύο συντρόφους. Σε δύο επόμενους μικροβιολογικούς ελέγχους δεν ανιχνεύτηκε το μικρόβιο και σε ανάλυση σπέρματος τέσσερεις μήνες μετά την αρχική, το σπέρμα ήταν φυσιολογικό.

ΣυμπέρασμαΧρόνιες ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, μυκητιάσεις, προστατίτιδες και γενικώς οι μολύνσεις του ουρογεννητικού θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και στους δύο συντρόφους, αλλά επειδή η αντιμετώπισή τους στον άντρα παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, μόνο ο ουρολόγος γνωρίζει να συμβουλέψει τον άντρα.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο