Διάθεση σπέρματος δότη 2018-05-03T18:06:20+00:00

Διάθεση σπέρματος δότη

Πόσο ασφαλές είναι;

Το σπέρμα δότη (και ο δότης) ελέγχεται τουλάχιστον για μολύνσεις[1] και για γενετικές ασθένειες[2], για να αποφευχθεί η μετάδοση σε εσάς ή το παιδί κάποιας σοβαρής μόλυνσης ή κάποιας γενετικής νόσου. Κάθε δότης υποβάλλεται επίσης σε τεστ προσωπικότητας (Keirsey test) και λαμβάνεται ένα ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό.

[1] όπως HIV-1,2 (AIDS), HBV (ηπατίτιδα Β), HCV (ηπατίτιδα C), HTLV-1,2 (λέμφωμα ενηλίκων), Treponema pallidum (σύφιλη), Chlamydia trachomatis (χλαμύδια), Neisseria gonorrheae (γονόρροια) κ.α.
[2] ελέγχεται ο καρυότυπος και νόσοι των οποίων η συχνότητα εμφάνισης είναι μεγαλύτερη από 1 ανά 5.000 γεννήσεις στη φυλή ή το έθνος στο οποίο ανήκει ο δότης.

Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι το παιδί που θα γεννηθεί με χρήση σπέρματος δότη θα είναι απαλλαγμένο από ασθένεια ή από σωματικά ή πνευματικά ελαττώματα. Στο γενικό πληθυσμό, άλλωστε, κάθε εγκυμοσύνη έχει κάποια πιθανότητα κινδύνου να «προκύψει» ένα παιδί π.χ. με εκ γενετής ανωμαλία ή με διανοητική ανεπάρκεια.

Κάποιες οικογένειες χρειάζονται τη βοήθεια ενός δότη για να ολοκληρωθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λήπτρια είναι άγαμη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ο σύντροφος δεν παράγει σπερματοζωάρια (αζωοσπερμία μη αποφρακτικού τύπου) ή φέρει κάποια γενετική ανωμαλία για την οποία δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποφευχθεί η μετάδοσή της στο παιδί (στην περίπτωση αυτή συνιστούμε να συμβουλευτείτε γενετιστή).

Παρόλο που γίνεται συχνά κουβέντα για τη δωρεά σπέρματος, στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνιο κάποιος να μην παράγει σπερματοζωάρια ακόμη και μετά από κατάλληλη θεραπεία.

Μη χρησιμοποιήσετε σπέρμα δότη επειδή το σπέρμα σας είναι «αδύναμο». Για ένα «αδύναμο» σπέρμα μπορεί να ευθύνεται κάποια πάθηση που μόνο ένας ουρολόγος είναι αρμόδιος να διαγνώσει και να θεραπεύσει.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε την περίπτωση ενός ζεύγους που είχε ήδη δύο αποτυχίες στην εξωσωματική με το σπέρμα του συντρόφου, στο οποίο συστήθηκε στην τρίτη τους προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη. Ο σύντροφος είχε λίγα και ασθενούς κινητικότητας σπερματοζωάρια, αλλά δεν είχε συμβουλευτεί ποτέ μέχρι τότε ουρολόγο. Πράγμα που έπραξε όταν διάβασε το σχετικό άρθρο στο site μας. Ο ουρολόγος διέγνωσε καρκίνο στον έναν όρχη και ακολούθησε θεραπεία. Επιπλέον, στο σύντροφο ανιχνεύτηκε Ureaplasma u., το οποίο δεν είχε ανιχνευτεί ως τότε στη σύντροφο. Λίγους μήνες μετά τη θεραπεία του καρκίνου στο σύντροφο και του ουρεαπλάσματος και στους δύο συντρόφους, έχοντας ένα σπέρμα σαφώς βελτιωμένο σε πληθυσμό και κινητικότητα, το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει τις προσπάθειες με το σπέρμα του συντρόφου ή με αυτό ενός δότη, σίγουρα πάντως χωρίς Ureaplasma u. και όγκο.

Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε σπέρμα δότη θα πρέπει ο σύντροφος να έχει κάνει ανάλυση σπέρματος (androtest) σε ειδικευμένο εργαστήριο Σπερματολογίας. Ακόμη και αν δεν παρατηρηθούν σπερματοζωάρια ή η ποιότητα του σπέρματος κριθεί πολύ κακή, θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια μόνο από ΟΥΡΟΛΟΓΟ και να επαληθευτεί το αποτέλεσμα.

Ένα αδύναμο σπέρμα θα μπορούσε να βελτιωθεί, εφόσον ο ουρολόγος διαγνώσει την αιτία και συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Όταν δεν παρατηρούνται σπερματοζωάρια, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Ακόμη όμως και όταν δεν παράγονται, μπορεί να υπάρξει θεραπεία. Όταν ο ουρολόγος εξαντλήσει κάθε δυνατότητα θεραπείας και πάραυτα δεν παρατηρηθούν έστω λίγα κινούμενα σπερματοζωάρια στο σπέρμα, για να χρησιμοποιηθούν σε μια προσπάθεια εξωσωματικής, ο ουρολόγος θα αναζητήσει σπερματοζωάρια απευθείας στους όρχεις με βιοψία. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορούν να διορθωθούν.

Ακόμη κι αν τελικά δεν χρησιμοποιηθούν σπερματοζωάρια του συντρόφου, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην περίπτωση άγαμης λήπτριας είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί η παρουσία κάποιας ορμονικής διαταραχής ή μόλυνσης, ιδιαιτέρως από ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα ή χλαμύδια, πριν τη θεραπεία (π.χ. ενδομήτριο σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση).

Οι ορμονικές διαταραχές, που πρέπει να θεραπεύει μόνο ο ενδοκρινολόγος, μπορεί να προκαλέσουν πολυκυστικές ωοθήκες, ινομύωμα, ενδομητρίωση, αποβολή της κύησης και ανωμαλίες στην ανάπτυξη του παιδιού.

Αν υπάρχει μόλυνση, η σπερματέγχυση (IUI) ή οποιαδήποτε τεχνική ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (π.χ. εξωσωματική) είναι εξ αρχής καταδικασμένη, ιδιαιτέρως αν οφείλεται σε ουρεόπλασμα (Ureaplasma u. ή p.), μυκόπλασμα (Mycoplasma h. ή g.) ή χλαμύδια (Chlamydia tr.), αφού τα μικρόβια αυτά μπορεί να προκαλέσουν αποβολή ή ακόμη και σοβαρά προβλήματα στο βρέφος.

Άλλωστε, στόχος δεν είναι μόνο η απόκτηση παιδιού, αλλά και η προστασία της υγείας του ζευγαριού. Μια μόλυνση που παραμένει στο σύντροφο, αφενός προδιαθέτει για σοβαρές παθήσεις του προστάτη του κι αφετέρου συμβάλει στη διατήρηση χρόνιων φλεγμονών στο ζευγάρι, όπως χρόνιες κολπίτιδες, μυκητιάσεις, τραχηλίτιδες, ουρολοιμώξεις, κλπ.

Συνίσταται επίσης να συμβουλευτείτε προληπτικά έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε συνειδητά για την επιλογή σας.

Διαβάστε στη σελίδα αυτή όσα πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε για τη χρήση σπέρματος δότη. Καλέστε μας ή γράψτε μας κάποιο e-mail για να σας λύσουμε τυχόν απορίες. Το προσωπικό μας θα σας βοηθήσει στην επιλογή σπέρματος δότη ενημερώνοντάς σας πλήρως για κάθε στάδιο της διαδικασίας. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ακολουθώντας τη νομοθεσία και τους κανόνες ορθής πρακτικής, ώστε πρωτίστως να προστατευτεί η υγεία σας.

Τα έντυπα SBD01, SBD02 και SBD04 (βλ. παρακάτω) εξηγούν τι θα πρέπει να περιμένετε από το πρόγραμμα που αφορά στη δωρεά σπέρματος και στις υπηρεσίες κρυοσυντήρησης της τράπεζας σπέρματος SpermLab. Επίσης εξηγούν τι ακριβώς χρειάζεται η SpermLab από εσάς.

Επειδή θεωρούμε σημαντικό για εσάς να έχουμε μια προσωπική συνάντηση μαζί σας, αυτή παρέχεται εντελώς δωρεάν (ούτε υπάρχουν επιπλέον κρυφές χρεώσεις, όπως π.χ. εγγραφή, άνοιγμα φακέλου κλπ). Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε συνειδητά κατόπιν όσο το δυνατόν πληρέστερης ενημέρωσης.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, ώστε να έχετε και αρκετό χρόνο να αποφασίσετε για τη χρήση σπέρματος δότη και για την επιλογή του κατάλληλου δείγματος για εσάς, συνιστούμε να φροντίσετε για την ενημέρωση αυτή τουλάχιστον 1 μήνα πριν τη θεραπεία σας (σπερματέγχυση ή εξωσωματική).

Για όλους τους δότες σπέρματος παρέχεται πιστοποιητικό σχετικά με τους ιατρικούς ελέγχους στους οποίους έχει υποβληθεί και πληροφορίες σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά, όπως χρώμα ματιών, μαλλιών, ύψος, βάρος, ομάδα αίματος, φυλή, εθνικότητα/καταγωγή, επάγγελμα/σπουδές, ενώ για κάποιους δότες είναι διαθέσιμες επιπλέον πληροφορίες για τα φυσικά χαρακτηριστικά του, ένα λεύκωμα της ζωής του, γενεαλογικό δέντρο, φωτογραφίες παιδικής ηλικίας, ηχητικό μήνυμα του δότη, συναισθηματικό προφίλ, γνώμη του προσωπικού κ.α., για να σας βοηθήσουν στην επιλογή του δότη που ικανοποιεί τα δικά σας κριτήρια.

Τα παιδιά που προκύπτουν από τον ίδιο δότη σπέρματος, αλλά από διαφορετικές μητέρες, είναι κατά το  ήμισυ αδέλφια. Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αιμομιξίας είναι ασήμαντος, αν υπάρχουν λιγότερα από 1 παιδί του ίδιου δότη ανά 200.000 κατοίκους. Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει να αποκτηθούν μέχρι 10 τέκνα από τον ίδιο δότη στην Ελλάδα, εκτός αν πρόκειται για γέννηση νέου τέκνου από μητέρα που έχει ήδη αποκτήσει τέκνο από σπέρμα του ίδιου δότη.

Η SpermLab κρίνει ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει αναφορά και εντοπισμός κάθε εγκυμοσύνης ή σοβαρού συμβάντος, ώστε να γνωρίζουμε πόσα παιδιά έχουν γεννηθεί από κάθε δότη και αν αυτά είναι υγιή. Για το λόγο αυτό ζητάμε από τη λήπτρια να μας ενημερώσει εγκαίρως, αλλά σε περίπτωση που δεν μας καλέσει η λήπτρια, φροντίζουμε, λίγο καιρό μετά τη διάθεση του σπέρματος δότη, να επικοινωνήσουμε πάντα με την ίδια ή το θεράποντα ιατρό της για να καταγράψουμε την κύηση.

Για το σπέρμα δότη θα πρέπει να υπολογίσετε συνήθως περί τα 200 ευρώ. Το κόστος εξαρτάται κυρίως από τον πληθυσμό των σπερματοζωαρίων που χρειάζεστε για τη θεραπεία σας (σπερματέγχυση ή εξωσωματική).

Το κόστος αυτό αφορά στην αποζημίωση της τράπεζας σπέρματος για τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες ώστε το σπέρμα του δότη να διατεθεί προς δωρεά σε εσάς με ασφάλεια. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν τα έξοδα για τον ιατρικό έλεγχο του δότη και του σπέρματός του, την αποζημίωση του δότη, την κρυοσυντήρηση του σπέρματος, τη διάθεση και τη μεταφορά του.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο για την προετοιμασία σπέρματος για σπερματέγχυση.

Μην παραλείψετε να διαβάστε για αυτά τα ενδιαφέροντα περιστατικά..

Διαβάστε τα σχετικά ενημερωτικά έντυπα:

E.520-1– “Ενημέρωση & έγγραφη συναίνεση για λήψη ετερόλογου σπέρματος ανώνυμου δότη”

E.520-2 – “Έγγραφη συναίνεση άγαμης”

>E.520-3 – “Ενημέρωση & έγγραφη συναίνεση για κράτηση ετερόλογου σπέρματος ανώνυμου”

Διαβάστε κάποια ενδιαφέροντα δημοσιεύματα σχετικά με τη δωρεά σπέρματος:

Παραπολιτικά 26.11.’12 – Ανεξέλεγκτες δωρεές σπέρματος

SHAPE Ιαν ’12 – Γιατί η ανάλυση σπέρματος είναι σημαντική

Ελευθεροτυπία 31.7.’11 – Οι τράπεζες σπέρματος στην Ελλάδα

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο