Συχνές ερωτήσεις 2018-05-07T13:07:00+00:00

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί αποτυγχάνει η εξωσωματική;

Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, ο γυναικολόγος θα διερευνήσει τις περισσότερες. Αρκετά συχνά, πάντως, η εξωσωματική αποτυγχάνει επειδή δεν έχει γίνει σωστά η προετοιμασία των υποβοηθούμενων ατόμων. Πριν την εξωσωματική πρέπει: α) να συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο, ο οποίος είναι αρμόδιος να θεραπεύσει ενδεχόμενες ορμονικές διαταραχές, π.χ. υψηλή προλακτίνη, ή παθήσεις που οφείλονται σε αυτές, όπως ενδομητρίωση ή πολυκυστικές,

β) ο άντρας να συμβουλευτεί ουρολόγο, αφού το σπέρμα συνήθως μπορεί να βελτιωθεί και με ένα καλύτερο σπέρμα αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας της εξωσωματικής.

Βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος (όχι μόνο αερόβια καλλιέργεια, βλ. μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος), ώστε να αποκλειστεί η παρουσία κάποιου μικροβίου.

Όχι. Για τη χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος συχνά φταίει μια μόλυνση. Τη μόλυνση αυτή την έχουν και οι δύο σύντροφοι. Ακόμη κι αν προκύψει κύηση, υπάρχει κίνδυνος η μόλυνση να προκαλέσει αποβολή. Το σημαντικότερο είναι ότι αν τελικά αποκτήσετε παιδί, ο άντρας ίσως δεν ασχοληθεί πλέον με το σπέρμα του και η μόλυνση θα παραμείνει. Θα τη μεταδίδει στη σύντροφό του, η οποία θα παθαίνει π.χ. κολπίτιδες, ενώ αν η μόλυνση παραμείνει πολύ καιρό μπορεί να απειλήσει την υγεία του προστάτη του.

Για ένα αδύναμο σπέρμα μπορεί να ευθύνονται και άλλες παθήσεις, ίσως ακόμη σοβαρότερες, τις οποίες ωστόσο μόνο ο ουρολόγος μπορεί να διαγνώσει.

Άλλωστε, ένα αδύναμο σπέρμα μπορεί να βελτιωθεί και με ένα καλύτερο σπέρμα αυξάνεται η πιθανότητα επιτυχίας της σπερματέγχυσης.

Ναι, τις περισσότερες φορές το σπέρμα μπορεί να βελτιωθεί, ακόμη και να επιστρέψει σε εντελώς φυσιολογικές τιμές. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το χρόνο που έμεινε αθεράπευτο. Ωστόσο, αν και σπανίως, υπάρχουν και παθήσεις που δεν διορθώνονται, όπως π.χ. αυτές που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες.

Ναι, τις περισσότερες φορές το σπέρμα μπορεί να βελτιωθεί, ακόμη και να επιστρέψει σε εντελώς φυσιολογικές τιμές. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το χρόνο που έμεινε αθεράπευτο. Ωστόσο, αν και σπανίως, υπάρχουν και παθήσεις που δεν διορθώνονται, όπως π.χ. αυτές που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες.

Όχι. Η κακή μορφολογία δυσκολεύει ένα σπερματοζωάριο να καταφέρει να γονιμοποιήσει το ωάριο. Όσο πιο δύσμορφο είναι το σπερματοζωάριο τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να γονιμοποιήσει. Έχει λοιπόν σημασία να γνωρίζουμε και το είδος των μορφολογικών ανωμαλιών, όχι μόνο το ποσοστό αυτών που δεν έχουν ανωμαλίες. Επειδή, ωστόσο, οι μορφολογικές ανωμαλίες μπορεί να οφείλονται στη παρουσία κάποιου μικροβίου, ενδέχεται το μικρόβιο να απειλήσει την υγεία του παιδιού.

Ναι, τις περισσότερες φορές το σπέρμα μπορεί να βελτιωθεί, ακόμη και να επιστρέψει σε εντελώς φυσιολογικές τιμές. Αυτό εξαρτάται κυρίως από το χρόνο που έμεινε αθεράπευτο. Ωστόσο, αν και σπανίως, υπάρχουν και παθήσεις που δεν διορθώνονται, όπως π.χ. αυτές που οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες.

Τον ουρολόγο. Όπως για τη γυναίκα είναι αρμόδιος ο γυναικολόγος, αντιστοίχως για τον άντρα αρμόδιος είναι μόνο ο ουρολόγος. Μόνο ένας ουρολόγος μπορεί να εξετάσει σωστά έναν άντρα και να τον συμβουλέψει για την κατάλληλη θεραπεία αν χρειαστεί. Κάποιες φορές, ίσως χρειαστεί η συμβουλή και από τον ενδοκρινολόγο.

Αρχικώς, μια ανάλυση σπέρματος σε ειδικευμένο εργαστήριο Σπερματολογίας. Μια σωστή ανάλυση σπέρματος παρέχει πολλές πληροφορίες στον ουρολόγο, ο οποίος αν χρειαστεί θα συστήσει περαιτέρω εξετάσεις. Η σύντροφος θα πρέπει να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της. Σημαντική, ωστόσο, είναι η συμβουλή του ενδοκρινολόγου, ο οποίος θα διερευνήσει αν υπάρχει κάποια ανωμαλία που επηρεάζει τη γονιμότητα, ιδίως στη γυναίκα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείτε ένα ρευματολόγο, ιδιαιτέρως όταν πιθανολογείται κάποιο πρόβλημα στην εμφύτευση του εμβρύου ή αμέσως μετά από μια απώλεια της κύησης (αποβολή, παλίνδρομη κύηση, βιοχημική κυηση).

Γιατί μόνο ο ουρολόγος μπορεί να εξετάσει έναν άντρα. Εκτός από μια ανάλυση σπέρματος, μπορεί να χρειαστεί κλινική εξέταση των γεννητικών οργάνων του άντρα, υπέρηχος ή άλλες εξετάσεις. Επίσης, μόνο ο ουρολόγος γνωρίζει να συστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που είναι κατάλληλη για τον άντρα και συνήθως διαφέρει από εκείνη της συντρόφου του, ενώ μόνο ο ουρολόγος είναι αρμόδιος να εκτελέσει μια χειρουργική επέμβαση στον άντρα.

Σε SPERMLAB ή σε εργαστήρια Σπερματολογίας που έχουν πιστοποιηθεί από την Ένωση Σπερματολογίας.

Εβδομήντα ευρώ.

Συνήθως κοστίζει όσο και το andro-test, αλλά δείχνει πολύ λιγότερα (βλ. andro-test – ανάλυση σπέρματος).

Μας πληροφορεί για την Υγεία του Άντρα και όχι μόνο για τη γονιμότητά του. Επίσης γίνεται μόνο από ειδικευμένα εργαστήρια Σπερματολογίας και από διαπιστευμένους βιολόγους, γεγονός που εξασφαλίζει την αξιοπιστία της ανάλυσης, ενώ ένα σπερμοδιάγραμμα εκτελείται και από μη ειδικευμένα εργαστήρια, συχνά με τρόπο που δεν ακολουθεί καν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μόνο ένα εργαστήριο Σπερματολογίας αξιολογεί σωστά το σπέρμα. Μελέτες σε όλο τον Κόσμο έχουν δείξει ότι ο λόγος που μη ειδικευμένα εργαστήρια κάνουν λάθη στην ανάλυση σπέρματος είναι ότι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ούτε κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό.

Συνήθως ναι. Η χαμηλή κινητικότητα σπανίως οφείλεται σε αιτίες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τον ουρολόγο.

Ναι. Οι συχνές μεταγγίσεις μπορεί να προκαλέσουν ορμονικά προβλήματα, γι αυτό συνίσταται η φύλαξη σπέρματος (κρυοσυντήρηση) από νεαρή ηλικία. Οι γονείς ενός παιδιού με μεσογειακή αναιμία θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν ενδοκρινολόγο, ο οποίος θα τους συμβουλέψει πότε συνίσταται να γίνει κρυοσυντήρηση σπέρματος.

Δεν χρειάζεται. Αρκεί το μικρόβιο να ανιχνευτεί σε έναν από τους συντρόφους για να πάρουν και οι δύο μαζί αγωγή, αφού ένας μικροβιολογικός έλεγχος μπορεί να μην ανιχνεύσει ένα μικρόβιο (άρα αν το μικρόβιο δεν βρεθεί στο/στη σύντροφο, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει). Μάλιστα, αν ο/η σύντροφος δεν ακολουθήσει ταυτόχρονα κατάλληλη αγωγή για το ίδιο μικρόβιο, η θεραπεία αποτυγχάνει. Άλλωστε είναι λογικό ότι ένα μικρόβιο που υπάρχει στον ένα σύντροφο υπάρχει και στον άλλο.

Στην πράξη όχι, επειδή δεν χρησιμοποιείται όπως θα έπρεπε: της εφαρμογής του προφυλακτικού προηγούνται συνήθως χειραψίες και προκαταρκτικά, κατά τα οποία ανταλλάσσονται υγρά μέσω των οποίων μπορεί να μεταδοθούν μικρόβια και ιοί. Συνήθως το προφυλακτικό μπαίνει λίγο πριν την είσοδο στον κόλπο, τότε όμως προφυλάσσει μόνο από μια ανεπιθύμητη κύηση. Μετά την επαφή, το προφυλακτικό, που έχει επάνω κολπικά υγρά, αφαιρείται με το χέρι και λίγο μετά το ίδιο χέρι μπορεί να ακουμπήσει στο πέος μεταφέροντας τα κολπικά υγρά. Εκτός αυτού, κολπικά υγρά υπάρχουν και γύρο από την περιοχή που καλύπτει το προφυλακτικό, π.χ. στους όρχεις. Όταν το προφυλακτικό αφαιρεθεί και το πέος ακουμπήσει στους όρχεις, εκτίθεται και πάλι σε κάποια μόλυνση.

Συνεπώς, το προφυλακτικό προφυλάσσει αν εφαρμοστεί πριν από οποιαδήποτε χειραψία ή επαφή με τα γεννητικά όργανα και αφαιρεθεί αφού πρώτα πλυθεί καλά η περιοχή. Επειδή αυτό δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, όποια μόλυνση ανιχνεύεται στον έναν από τους δύο συντρόφους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξίσου και στον άλλο σύντροφο.

Εξαρτάται από το είδος των ανωμαλιών. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει ούτε ένα μορφολογικώς τέλειο σπερματοζωάριο, αλλά η πλειοψηφία των σπερματοζωαρίων να φέρει πολύ μικρές αποκλίσεις από τις φυσιολογικές τιμές, που σημαίνει ότι μπορούν να γονιμοποιήσουν. Οι μορφολογικές ανωμαλίες περιγράφουν τη δυσκολία που συναντά ένα σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει. Κάποια σπερματοζωάρια συναντούν μεγαλύτερη και άλλα μικρότερη δυσκολία στη γονιμοποίηση του ωαρίου. Σε μια ανάλυση σπέρματος πρέπει απαραιτήτως να περιγράφεται το είδος των μορφολογικών ανωμαλιών λεπτομερώς για να μπορέσει ο ουρολόγος να κατευθύνει τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Τα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας δεν μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Τα σκευάσματα αυτά μπορεί να βελτιώσουν την εκσπερμάτιση, επειδή υποβοηθούν τη στύση.

Υπάρχει όμως μια έμμεση σχέση των φαρμάκων αυτών με την ποιότητα του σπέρματος. Αν υπάρχει στυτική δυσλειτουργία, η χρήση των φαρμάκων αυτών αυξάνει την αυτοπεποίθηση του άντρα, βελτιώνει τη διάθεσή του για συχνότερες επαφές, άρα για συχνότερες εκσπερματίσεις και τελικά για καλύτερη ποιότητα σπερματοζωαρίων. Άλλωστε, οι συχνότερες επαφές αυξάνουν και την πιθανότητα για το ζευγάρι να πετύχει τις γόνιμες ημέρες. Συχνά, επειδή το άγχος που συνοδεύει την προσπάθεια για σύλληψη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στυτική λειτουργία του συντρόφου, ιδιαιτέρως τις γόνιμες ημέρες, η χρήση των βοηθημάτων αυτών θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα των επαφών.

ΠΡΟΣΟΧΗ: η χρήση των φαρμάκων αυτών θα πρέπει να γίνεται πάντα κατόπιν συμβουλής από ουρολόγο, αφού η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να μην οφείλεται απλώς στο άγχος, αλλά σε κάποια άλλη αιτία που ο ουρολόγος θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο