Ο ρόλος του γυναικολόγου 2018-05-01T10:03:37+00:00

Ο ρόλος του γυναικολόγου

Πώς προστατεύει την υγεία του άντρα ο … γυναικολόγος;

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται να σχετίζεται ο γυναικολόγος με την υγεία του άντρα, ο ρόλος του είναι σημαντικός.

Οι άντρες δεν έμαθαν να συμβουλεύονται προληπτικά έναν ουρολόγο, ούτε αντιλαμβάνονται εύκολα τα συμπτώματα όταν έχουν κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, οι γυναίκες ελέγχονται προληπτικά και συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους κάθε φορά που έχουν κάποια ενόχληση.

Όταν ο γυναικολόγος διαγνώσει κάποια μόλυνση στη γυναίκα, τη συμβουλεύει ότι, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μόλυνση, θα πρέπει και ο σύντροφός της να πάρει κάποια αγωγή. Η μόλυνση υπάρχει και στους δύο, αλλά ο σύντροφός της πρέπει να πάρει διαφορετική αγωγή, αφού οι αντιβιώσεις που είναι αποτελεσματικές σε μια γυναίκα, συνήθως δεν καταφέρνουν να περάσουν τον προστάτη του. Γι αυτό, ο άντρας πρέπει να συμβουλευτεί έναν ουρολόγο, ο οποίος θα του συστήσει την κατάλληλη αγωγή για αυτόν. Άρα, κάθε φορά που υπάρχει μόλυνση σε έναν από τους συντρόφους, πρέπει μαζί να παίρνουν αγωγή ώστε να μη μεταδίδει ο ένας στον άλλο τη μόλυνση συνεχώς, αλλά η αγωγή στον άντρα είναι διαφορετική από εκείνη της γυναίκας.

Συνεπώς, μπορεί ο άντρας να μην έμαθε να συμβουλεύεται τον ουρολόγο, αλλά επειδή μια μόλυνση θα γίνει αντιληπτή μέσω της συντρόφου του, η συμβουλή του γυναικολόγου θα γίνει αφορμή να επισκεφτεί ο άντρας έναν ουρολόγο.

Η αντιμετώπιση του υπογόνιμου άντρα

Αφορμή γα να ελέγξει για πρώτη φορά ένας άντρας το σπέρμα του είναι συνήθως ο έλεγχος της γονιμότητάς του και αυτό συνήθως γίνεται μετά από προτροπή του γυναικολόγου, αφού οι άντρες δεν έχουν μάθει να επισκέπτονται προληπτικά έναν ουρολόγο. Έτσι, κάθε φορά που ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει δυσκολία να τεκνοποιήσει, η γυναίκα απευθύνεται στο γυναικολόγο της. Εκείνος ελέγχει τη γυναίκα, αλλά για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποια δυσκολία και από πλευράς του συντρόφου της, συστήνει σε εκείνον να κάνει μια ανάλυση σπέρματος και να συμβουλευτεί τον ουρολόγο του. Ο γυναικολόγος θα αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα στη γυναίκα, ενώ ο ουρολόγος θα διερευνήσει τα αίτια που το σπέρμα είναι αδύναμο. Για ένα αδύναμο σπέρμα συνήθως ευθύνεται μια μόλυνση, μια κιρσοκήλη και λιγότερο συχνά κάποιος άλλος παράγοντας,  ενώ -αν και σπάνια- θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία καρκίνου στους όρχεις. Η συνεργασία μεταξύ του γυναικολόγου και του ουρολόγου θα βοηθήσει το ζευγάρι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δυσκολία να αποκτήσουν παιδί.

Αν και ο ουρολόγος μπορεί να θεραπεύσει ένα αδύναμο σπέρμα, αυτό εξαρτάται κυρίως από την ηλικία της πάθησης, δηλαδή από το χρόνο που το πρόβλημα υφίσταται. Για παράδειγμα, μια μόλυνση είναι γενικώς εύκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά αν η μόλυνση αυτή έχει παραμείνει πολλά χρόνια αθεράπευτη, ακόμη κι αν το μικρόβιο αντιμετωπιστεί, ενδέχεται να παραμείνουν μόνιμες βλάβες σε κάποια όργανα, όπως π.χ. στον προστάτη.

Κατά κανόνα λοιπόν το σπέρμα μπορεί να θεραπευτεί ή τουλάχιστον να βελτιωθεί ως ένα βαθμό. Ωστόσο, αν η βλάβη είναι σημαντική και η βελτίωση που θα έχει το σπέρμα δεν αρκεί για να τεκνοποιήσουν από μόνοι τους, ο γυναικολόγος θα βοηθήσει το ζευγάρι να αποκτήσει παιδί μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο