Η εξωσωματική στην υπηρεσία του άντρα 2018-05-07T21:22:14+00:00

Η εξωσωματική στην υπηρεσία του άντρα

Τι είναι η εξωσωματική;

Με απλά λόγια, η εξωσωματική βοηθάει να ενωθεί ένα σπερματοζωάριο με ένα ωάριο, όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη φυσιολογική επαφή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ένωση αυτή γίνεται εκτός του σώματος της γυναίκας (εξ’ ου και “εξω-σωματική”).

Η εξωσωματική δεν είναι η κατάλληλη θεραπεία για ένα αδύναμο σπέρμα.

Για ένα αδύναμο σπέρμα μπορεί να ευθύνεται μια μόλυνση, μια κιρσοκήλη ή ακόμη και ένας καρκίνος στους όρχεις. Αρμόδιος να διαγνώσει την αιτία και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία είναι μόνο ο ουρολόγος σας.

Στο εργαστήριό μας μετράμε ήδη τέσσερα περιστατικά, τρία με καρκίνο των όρχεων και ένα με όγκο στην υπόφυση, στα οποία η αδυναμία του σπέρματος αντιμετωπίστηκε αρχικά με εξωσωματική. Σε ένα μάλιστα, για τις αποτυχίες στην εξωσωματική, η ευθύνη αποδόθηκε στο σπέρμα και γι αυτό συστήθηκε από το γυναικολόγο η χρήση σπέρματος δότη.

Μην κάνετε ποτέ εξωσωματική χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον ουρολόγο σας.

Ακόμη και αν η εξωσωματική συστήθηκε για κάποιο πρόβλημα στη γυναίκα (π.χ. φραγμένες σάλπιγγες) και το σπέρμα είναι φαινομενικά υγειές, συμβουλευτείτε τον ουρολόγο σας. Για παράδειγμα, μια μόλυνση από Ureaplasma μπορεί να φράξει τις σάλπιγγες, να δημιουργηθεί υδροσάλπιγγα, να αφαιρεθούν τελικά οι σάλπιγγες, αλλά το μικρόβιο να έχει παραμείνει σε εσάς (το σύντροφο). Κάποιες φορές οι μολύνσεις από Ureaplasma στον άντρα δεν έχουν ευδιάκριτες ενδείξεις στο androtest (πρώην σπερμοδιάγραμμα) και μόνο ένας καλά εκπαιδευμένος ουρολόγος μπορεί να τις αντιληφθεί. Συνέπειες: το μικρόβιο θα παραμείνει σε εσάς και θα απειλήσει την υγεία του προστάτη σας στο μέλλον. Επίσης, η μόλυνση από Ureaplasma μπορεί να προκαλέσει αποτυχία στην εξωσωματική, αποβολή, ακόμη και προβλήματα στο βρέφος.

Υπάρχουν μολύνσεις που δεν προκαλούν αποβολή, αλλά επειδή προκαλούν προβλήματα στον προστάτη, παρόλο που ο άντρας δεν έχει συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον ουρολόγο σας πριν προχωρήσετε σε εξωσωματική.

Η εξωσωματική είναι απαραίτητη, αν ο ουρολόγος έχει εξαντλήσει κάθε θεραπεία και πάραυτα το σπέρμα δεν βελτιώνεται σε βαθμό που να μπορεί να γονιμοποιήσει με τη φυσιολογική επαφή. Έστω κι αν δεν αυξηθεί ο αριθμός ή η κινητικότητα, το σπέρμα θα είναι ποιοτικά καλύτερο αν θεραπευτεί η μόλυνση, η κιρσοκήλη ή κάποια ορμονική διαταραχή. Με ένα κατά τα λοιπά υγειές σπέρμα, οι πιθανότητες επιτυχίας στην εξωσωματική θα είναι καλύτερες. Άλλωστε, δεν αρκεί μόνο να πετύχει η εξωσωματική, σημασία έχει και ο άντρας να είναι υγιής.

Η εξωσωματική μπορεί επίσης να βοηθήσει έναν άντρα που δεν έχει κάποια σύντροφο, να αποκτήσει τέκνο μέσω παρένθετης κυοφορίας, χρησιμοποιώντας ωάρια από δωρεά.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο