Σπερμοδιάγραμμα – ανάλυση σπέρματος 2018-05-03T13:14:17+00:00

Σπερμοδιάγραμμα – Ανάλυση σπέρματος

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα;

Το σπερμοδιάγραμμα είναι μια ανάλυση σπέρματος που δείχνει μόνο τη γονιμότητα. Χρησιμεύει κυρίως στο γυναικολόγο για να αξιολογήσει τη δυσκολία μιας γυναίκας να μείνει έγκυος. Προσοχή, ο γυναικολόγος με το σπερμοδιάγραμμα μπορεί να αξιολογήσει μόνο τη δυνατότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος και όχι αυτή του άντρα να τη γονιμοποιήσει. Υπάρχουν λεπτομέρειες σε ένα σπερμοδιάγραμμα τις οποίες μόνο ένας ειδικός ουρολόγος-ανδρολόγος μπορεί να αξιολογήσει σωστά και να συμβουλέψει τον άντρα για την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, οι ουρολόγοι προτιμούν το andro-test, την ανάλυση σπέρματος που, εκτός από τη γονιμότητα, ελέγχει και την υγεία του γεννητικού συστήματος του άντρα. Άρα, το  andro-test είναι πολύ πιο χρήσιμο από το σπερμοδιάγραμμα.

Δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές για το σπερμοδιάγραμμα, αλλά μόνο τιμές αναφοράς. Σύμφωνα με τον WHO (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), οι τιμές αναφοράς ενός σπερμοδιαγράμματος αναφέρονται στις τιμές «εκείνες που έχουν οι περισσότεροι από τους άντρες των οποίων οι σύντροφοι έμειναν έγκυοι εντός 12 μηνών μετά τη διακοπή αντισυλληπτικών μεθόδων».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

  • Όσο περισσότερο απέχουν τα αποτελέσματα ενός σπερμοδιαγράμματος από τις τιμές αναφοράς, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία να μείνει έγκυος η σύντροφος.
  • Οι τιμές αναφοράς ενός σπερμοδιαγράμματος δεν πρέπει να συγχέονται με τις φυσιολογικές τιμές. Οι φυσιολογικές τιμές μιας εξέτασης αναφέρονται στην υγεία, ενώ οι τιμές αναφοράς ενός σπερμοδιαγράμματος αναφέρονται στη γονιμότητα.
  • Φυσιολογικές τιμές έχει μόνο το andro-test, η ανάλυση σπέρματος που, εκτός από τη γονιμότητα, ελέγχει και την υγεία του γεννητικού συστήματος του άντρα.
  • Συνεπώς, κάποιος μπορεί να αφήνει έγκυο τη σύντροφό του, αλλά να μην είναι υγιής. Για παράδειγμα, μπορεί οι τιμές στο σπερμοδιάγραμμα του να είναι εντός των τιμών αναφοράς, αλλά να έχει χλαμύδια ή ουρεόπλασμα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί μεν να αφήνει τη σύντροφό του έγκυο, αλλά εκείνη να αποβάλει λόγω της μόλυνσης από τα χλαμύδια ή το ουρεόπλασμα. Έτσι, όχι μόνο δεν αποκτούν παιδί, ούτε καν με σπερματέγχυση ή εξωσωματική, αλλά το μικρόβιο παραμένει στους συντρόφους απειλώντας την υγεία τους, π.χ. ουρολοιμώξεις, σαλπιγγίτιδα και απόφραξη σαλπίγγων, επιδιδυμίτιδα, προστατίτιδα και άλλες παθήσεις των γεννητικών οργάνων.

Το σπερμοδιάγραμμα περιγράφει μόνο τη γονιμότητα, ενώ το andro-test, εκτός από τη γονιμότητα, περιγράφει γενικότερα την κατάσταση της υγείας του ουρογεννητικού συστήματος του άντρα, δηλ. πολύ περισσότερα.

Σε αντίθεση με το σπερμοδιάγραμμα, το andro-test μπορεί να πληροφορήσει έναν έφηβο αν έχει μια μόλυνση ή ακόμη και έναν παππού με εγγόνια για την υγεία του προστάτη του.

Παρόλο που υπάρχουν οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πώς πρέπει να γίνεται σωστά μια ανάλυση σπέματος, σπανίως αυτές ακολουθούνται από τα εργαστήρια. Αντιθέτως, το andro-test μπορεί να γίνει μόνο σε πιστοποιημένα εργαστήρια Σπερματολογίας και μόνο από διαπιστευμένους βιολόγους, συνθήκες που εξασφαλίζουν τον εξεταζόμενο για την ποιότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Το σπερμοδιάγραμμα ακολουθεί τα Κριτήρια Kruger ή Tygerberg για την αξιολόγηση των μορφολογικών ανωμαλιών των σπερματοζωαρίων και τις συστάσεις του WHO (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) για τις υπόλοιπες παραμέτρους[1]. Τα κριτήρια αυτά ορίστηκαν με βάσει τα χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων που μπορούσαν να διαπεράσουν την τραχηλική βλέννα για να φτάσουν να γονιμοποιήσουν το ωάριο, δηλαδή αναφέρονται στα «γόνιμα σπερματοζωάρια».

[1] Ο WHO υιοθέτησε τα Κριτήρια Kruger το 1999. Ο Thinus F. Kruger είναι γυναικολόγος σε κλινική του Tygerberg, μια περιοχή του  Cape Town.

To σπερμοδιάγραμμα γίνεται σωστά μόνο σε εργαστήρια Σπερματολογίας. Ωστόσο, μη ειδικευμένα εργαστήρια προσφέρουν και αυτή την υπηρεσία, αλλά μελέτες σε όλο τον Κόσμο έχουν διαπιστώσει ότι μη ειδικευμένα εργαστήρια κάνουν σημαντικά λάθη σε ένα σπερμοδιάγραμμα που καθιστούν τα αποτελέσματα αναξιόπιστα και γι αυτό οι ουρολόγοι που ειδικεύονται στην ανδρολογία εμπιστεύονται μόνο αναλύσεις σπέρματος που έχουν γίνει από εργαστήρια Σπερματολογίας. Τέλος, αναλύσεις από εργαστήρια που λειτουργούν εντός μιας γυναικολογικής μονάδας (κέντρα εξωσωματικής) παρουσιάζουν ελλείψεις, με τις μελέτες να δείχνουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη ενδιαφέροντος,  αφού στα εργαστήρια αυτά ένα σπερμοδιάγραμμα γίνεται προκειμένου να αποφασιστεί αν το σπέρμα είναι κατάλληλο για σπερματέγχυση ή εξωσωματική.

Το σπερμοδιάγραμμα κοστίζει 70 ευρώ, όσο ακριβώς και το andro-test, αλλά προσφέρει πολύ λιγότερες πληροφορίες από το andro-test.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν προγραμματίσετε ένα σπερμοδιάγραμμα ή andro-test:

Θα πρέπει να μην έχετε εκσπερμάτιση για 2 έως 4 ημέρες, αλλά να έχετε τακτικές εκσπερματίσεις  τις προηγούμενες ημέρες (≥2/εβδ.). Για παράδειγμα, αν είχατε εκσπερμάτιση την 1η και  την 20η του μηνός, και την 23η του μηνός γίνει ανάλυση σπέρματος, τα αποτελέσματα δεν θα είναι αξιόπιστα. Επίσης, δεν πρέπει να είχατε πάρει αντιβίωση ή να παρουσιάσατε πυρετό τον τελευταίο μήνα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συλλογή του σπέρματος:

Πρέπει να πλύνετε  το χέρια σας καλά με νερό και σαπούνι  και  να ξεπλύνετε  καλά το πέος  μόνο με νερό  αμέσως πριν τη συλλογή του σπέρματος. Το πέος πρέπει να μην έχει κολπικά υγρά ή σάλιο. Η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη και πρέπει να προσέξετε ώστε να μη υπάρξει απώλεια δείγματος, ιδιαιτέρως στην αρχή. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε. Μόνο μία εκσπερμάτιση αρκεί για το σπερμοδιάγραμμα. Αν εκσπερματίσετε περισσότερες φορές, θα επηρεάσετε αρνητικά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Η συλλογή του σπέρματος συνιστάται να γίνεται στο SPERMLAB σε έναν άνετο και διακριτικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούσε να περάσει μαζί και η σύντροφος. Εάν προτιμάτε η συλλογή του σπέρματος να γίνει στο σπίτι, θυμηθείτε ότι πρέπει να μην περιέχει κολπικά υγρά ή σάλιο, γιατί αυτά θα αλλοιώσουν τα αποτελέσματα. Η βοήθεια ωστόσο από τη σύντροφο συνίσταται.

Για το σπερμοδιάγραμμα θα πρέπει να συλλέξετε ένα δείγμα σπέρματός.

Στο εργαστήριό μας, η συλλογή του σπέρματος γίνεται σε έναν άνετο και διακριτικά διαμορφωμένο χώρο, όπου θα μπορούσε να περάσει μαζί και η σύντροφος. Δείτε το χώρο .

Αν η συλλογή γίνει στον προσωπικό σας χώρο, θα πρέπει να προσκομίσετε το δείγμα στο εργαστήριό μας το αργότερο μέσα σε 45 λεπτά.

Μάθετε περισσότερα για την επίσκεψή σας στο SPERMLAB .

Καλέστε μας για να βρείτε ένα άνετο για εσάς ραντεβού και να απαντήσουμε σε τυχόν απορίες σας στο Τ. 210 9227515 ή απλώς πατήστε εδώ και θα απαντήσουμε στο mail σας το συντομότερο.

Κάθε άντρας θα πρέπει να συμβουλεύεται τον ΟΥΡΟΛΟΓΟ του για τη διάγνωση και ενδεχόμενη θεραπεία.

Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε ουρολόγο. Έχουμε ήδη αρκετές περιπτώσεις με «αδύναμο σπέρμα», που ο γυναικολόγος είχε συμβουλέψει το ζευγάρι να προχωρήσει σε εξωσωματικές, ενώ η ασθενοσπερμία οφειλόταν σε έναν καρκίνο στους όρχεις. Ευτυχώς οι περιπτώσεις αυτές είναι πολύ σπάνιες, αφού συνήθως η ασθενοσπερμία οφείλεται σε μια απλή μόλυνση και ο ουρολόγος θα μπορέσει να βελτιώσει το σπέρμα με μια αντιβιοτική αγωγή. Κάθε περίπτωση όμως είναι διαφορετική και το σπερμοδιάγραμμα δεν είναι αρκετό για να γίνει διάγνωση του προβλήματος. Ο ουρολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος για να συμβουλέψει σωστά έναν άντρα.

Μην παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση του σπέρματος, παρά μόνο αν το συστήσει ο ουρολόγος σας. Από μόνα τους τα συμπληρώματα διατροφής αυτά δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βελτίωση και μάλιστα μπορεί να εκθέσουν σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία σας.

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τη βελτίωση του σπέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχετε κάνει ένα andro-test ή ανάλυση σπέρματος σε πιστοποιημένο εργαστήριο Σπερματολογίας και να συμβουλευτείτε τον ουρολόγο, ο οποίος ίσως συστήσει κι άλλες εξετάσεις προκειμένου να συμβουλέψει για τη σωστή θεραπεία.

Μην παίρνετε συμπληρώματα διατροφής για τη βελτίωση του σπέρματος, παρά μόνο αν το συστήσει ο ουρολόγος σας. Από μόνα τους τα συμπληρώματα διατροφής αυτά δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βελτίωση και μάλιστα μπορεί να εκθέσουν σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία σας.

Υπάρχουν αρκετές θεραπείες για τη βελτίωση του σπέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχετε κάνει ένα andro-test ή ανάλυση σπέρματος σε πιστοποιημένο εργαστήριο Σπερματολογίας και να συμβουλευτείτε τον ουρολόγο, ο οποίος ίσως συστήσει κι άλλες εξετάσεις προκειμένου να συμβουλέψει για τη σωστή θεραπεία.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο