Μικροβιολογικός έλεγχος 2018-05-18T09:34:20+00:00

Μικροβιολογικός έλεγχος – Καλλιέργεια σπέρματος

Τι περιλαμβάνει;

Ο πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος περιλαμβάνει:

  • καλλιέργεια σπέρματος (αερόβια και αναερόβια)
  • μικροσκοπική παρατήρηση νωπού παρασκευάσματος για Πρωτόζωα (π.χ. τριχομονάδες),
  • μικροσκοπική παρατήρηση κεχρωσμένου παρασκευάσματος για πυοσφαίρια, βακτήρια και μύκητες,
  • ειδική εξέταση σπέρματος με PCR, την πιο αξιόπιστη μέθοδο, για 5 μικρόβια:
  1. Ureaplasma urealyticum
  2. Ureaplasma parvum
  3. Mycoplasma genitalium
  4. Mycoplasma hominis
  5. Chlamydia trachomatis

Αν και μόνο ένας πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος εξασφαλίζει τον εξεταζόμενο, έχουμε παρατηρήσει ότι άλλα εργαστήρια περιορίζονται στο να κάνουν μόνο αερόβια καλλιέργεια σπέρματος ή εξετάζουν μόνο για 1 ουρεόπλασμα (το Ureaplasma urealyticum) και για 1 μυκόπλασμα (το Mycoplasma hominis).

Αν ο όγκος του σπέρματος είναι πολύ μικρός ή πολύ μεγάλος, ή αν το σπέρμα είναι υδαρές σαν το νερό. Πρακτικά, ο όγκος πρέπει να είναι μεγαλύτερος από φουντούκι και μικρότερος από κεράσι, η δε ρευστότητα να μοιάζει με αυτή του σάλιου, να μην είναι σαν το νερό. Δες περισσότερες ενδείξεις στην αυτο-εξέταση σπέρματος. Ωστόσο, με φυσιολογικό όγκο και ρευστότητα, μπορεί να υπάρχει μόλυνση. Γι αυτό είναι σημαντικός ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του άντρα με το androtest, την ανάλυση σπέρματος που ελέγχει την υγεία του άντρα. Η ανάλυση αυτή ελέγχει πολύ περισσότερες παραμέτρους του σπέρματος που είναι αδύνατον να ελέγξει κανείς χωρίς εργαστηριακό εξοπλισμό και ειδικές γνώσεις. Αν υπάρχουν ενδείξεις, συνίσταται να γίνει πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος στο σπέρμα και οχι μόνο αερόβια καλλιέργεια σπέρματος.

Αν η σύντροφός σου παρουσιάζει κάποιο τσούξιμο των γεννητικών οργάνων, π.χ. μύκητες, κολπίτιδα, ουρολοίμωξη ή τραχηλίτιδα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν συμπτώματα όταν έχουν κάποια μόλυνση σε αντίθεση με τους άντρες που είναι συνήθως ασυμπτωματικοί.

Ο μικροβιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται μετά από μια αντιβιοτική αγωγή προκειμένου να βεβαιωθεί ότι το μικρόβιο αντιμετωπίστηκε.

Ο μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος πρέπει να είναι πλήρης για να είναι αξιόπιστος, δηλαδή να μην περιορίζεται μόνο σε μια αερόβια καλλιέργεια σπέρματος. Τα περισσότερα εργαστήρια κάνουν μόνο αερόβια καλλιέργεια σπέρματος. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει ότι ακόμη και το τεστ-Παπ συνήθως συνοδεύεται μόνο από αερόβια καλλιέργεια. Γιαυτό πολλές φορές οι σύντροφοι των εξεταζομένων μας αναρωτιούνται γιατί δεν είχε ανιχευτεί το μικροβιο σε εκείνες, παρόλο που έκαναν καλλιέργεια κολπικού μαζί με το τεστ-Παπ.

Ο μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος είναι προτιμότερο να γίνεται σε δείγμα σπέρματος, παρά σε ούρα. Τα ούρα περιέχουν μόνο ότι καταφέρουν να παρασύρουν από την ουρήθρα, ενώ το σπέρμα περιέχει υλικό και από τις επιδιδυμίδες, τον προστάτη, τις σπερματοδόχους κύστες και άλλους επικουρικούς αδένες. Για το λόγο αυτό μια απλή καλλιέργεια ούρων δεν μπορεί να ανιχνεύσει εύκολα ένα μικρόβιο. Παλαιότερα συνιθιζόταν η εξέταση stameymayers, ιδιαιτέρως στις χρόνιες προστατίτιδες. Η εξέταση αυτή ήταν προτιμότερη από την απλή καλλιέργεια ούρων, γιατί περιλάμβανε και εξέταση προστατικού υγρού. Γινόταν με δακτυλική μάλαξη του προστάτη για να βγει προστατικό υγρό και στη συνέχεια συλλέγονταν τα ούρα. Είναι ολοφάνερο ότι ο πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος σπέρματος είναι πολύ πιο αξιοπιστος, αφού εξετάζει υλικό από πολύ περισσότερους αδένες.

Μόνο ο πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος παρέχει αξιόπιστα αποτελέσματα στον εξεταζόμενο.

Ο έλεγχος με τη μέθοδο PCR είναι ο πιο αξιόπιστος καθότι ψάχνει για το γενετικό υλικό του μικροβίου. Τα μικρόβια που εξετάζουμε με PCR είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα με άλλες μεθόδους, όπως η απλή καλλιέργεια σπέρματος.

Παρόλο που είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί η παρουσία των μικροβίων, συχνά ο πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος δεν περιλαμβάνεται στον ετήσιο έλεγχο της συντρόφου, αφού το τεστ-Παπ συνίθως περιορίζεται μόνο σε αερόβια καλλιέργεια. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να ελέγχεται το σπέρμα του άντρα για όλα τα μικρόβια, τουλάχιστον πριν προχωρήσει το ζευγάρι σε σπερματέγχυση (IUI) ή εξωσωματική. Στο SPERMLAB δεν γίνεται απλώς αερόβια και αναερόβια καλλιέργεια σπέρματος, τα πέντε μικρόβια που εξετάζουμε με PCR μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των σαλπίγγων, σαλπιγγίτιδα, υδροσάλπιγγα, αποβολή, πρόωρο τοκετό, σοβαρά προβλήματα υγείας στο νεογνό, κακή ποιότητα σπέρματος (ασθενοσπερμία, ολιγοσπερμία, τερατοσπερμία), χρόνια προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και άλλες παθήσεις του ουρογεννητικού και στα δύο φύλα.

Οι άντρες δεν έχουν συμπτώματα όταν έχουν κάποια μόλυνση. Αν οι άντρες μάθαιναν να ελέγχονται με πλήρη μικροβιολογικό έλεγχο ετησίως, δεν θα μετέδιδαν μολύνσεις στις συντρόφους τους και εκείνες δεν θα υπέφεραν από χρόνιες μυκητιάσεις, χρόνιες κολπίτιδες, χρόνιες τραχηλίτιδες ή ακόμη χειρότερα από σαλπιγγίτιδες.

Μια μόλυνση χαλάει την ποιότητα του σπέρματος. Ο προληπτικός έλεγχος του σπέρματος για μικρόβια από νεαρή ηλικία θα βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον να έχει κανείς ένα γόνιμο σπέρμα.

ΑΠό τα πάραπάνω προκύπτει ότι ο προληπτικός μικροβιολογικός έλεγχος του σπέρματος θα συμβάλει στο να μειωθεί η ανάγκη για εξωσωματική αφού το σπέρμα θα είναι καλύτερης ποιότητας και η γυναίκα θα έχει λιγότερα προβλήματα του τραχήλου ή των σαλπίγγων.

Ο πλήρης μικροβιολογικός έλεγχος, με όλες τις εξετάσεις που περιγράφονται παραπάνω κοστίζει 120 ευρώ. Ωστόσο, επειδή είναι πολύ σημαντικός, φροντίσαμε να μειώσουμε το κόστος στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και συνεχώς προσπαθούμε να μειώνουμε ακόμη περισσότερο τη χρέωση στον εξεταζόμενο. Ενδεικτικά, η εξέταση με PCR και για τα 5 σημαντικά μικρόβια κοστίζει 100 ευρώ και αν συνδυαστεί με άλλες εξετάσεις γίνεται περαιτέρω έκπτωση. Θεωρούμε σημαντικό ο μικροβιολογικός έλεγχος να είναι πάντα πλήρης, δηλ. να ελέγχεται το δείγμα για όλα τα μικρόβια, και να μην περιορίζεται μόνο σε μια αερόβια καλλιέργεια, όπως συνήθως γίνεται από άλλα εργαστήρια που για να δείξουν ότι χρεώνουν λιγότερο, δεν εξετάζουν το σπέρμα για όλα τα μικρόβια.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα είναι τα μικρόβια που ..συνηθέστερα κολλάνε με τη σεξουαλική επαφή, όχι αποκλειστικά. Μπορούν να μεταδοθούν και με άλλους τρόπους. Επίσης, επειδή οι άντρες σπανίως εμφανίζουν συμπτώματα όταν έχουν κάποια μόλυνση, ενώ δεν έχουν μάθει να εξετάζονται προληπτικώς, μπορεί να έχουν κολλήσει το μικρόβιο πριν πολλά χρόνια και να το μεταδίδουν στις συντρόφους τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Σε λανθασμένη αντιμετώπιση, συνήθως. Όταν η σύντροφός σου έχει κάποια μόλυνση, τη μόλυνση αυτή την έχεις και εσύ, αλλά οι άντρες σπανίως παρουσιάζουν συμπτώματα. Αν πάρει μόνο εκείνη αγωγή ή αν πάρετε την ίδια αγωγή, εσύ δεν θεραπεύεσαι, με αποτέλεσμα να της μεταδίδεις ξανά και ξανά τη μόλυνση. Η αντιμετώπιση των μικροβίων είναι πολύ διαφορετική στον άντρα από αυτή στη γυναίκα. Κάθε φορά που η σύντροφός σου έχει τσούξιμο, π.χ. μυκητίαση, κολπίτιδα, ουρολοίμωξη ή τραχηλίτιδα, εσύ πρέπει να ρωτήσεις τον ουρολόγο για την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσεις ταυτόχρονα και εσύ.

Οι μύκητες δεν είναι ένα μικρόβιο που κολλάει η γυναίκα, όπως πολλοί πιστεύουν. Οι μύκητες αποτελούν μέρος της άμυνας του κόλπου της. Όταν υπάρχει μόλυνση από κάποιο άλλο μικρόβιο, οι μύκητες υπεραναπτύσσονται, τα κολπικά υγρά γίνονται πιο όξινα προκαλώντας φλεγμονή της περιοχής και κοκκινίλες στο πέος σου. Οι κρέμες για τους μύκητες απλώς καταπραΰνουν τα συμπτώματα από τη φλεγμονή, δεν θεραπεύουν την αιτία, δηλ. τη μόλυνση που έχουν και οι δύο σύντροφοι, γιαυτό επανεμφανίζεται π.χ. η μυκητίαση.

Στην πράξη όχι, επειδή δεν χρησιμοποιείται όπως θα έπρεπε: της εφαρμογής του προφυλακτικού προηγούνται συνήθως χειραψίες και προκαταρκτικά, κατά τα οποία ανταλλάσσονται υγρά μέσω των οποίων μπορεί να μεταδοθούν μικρόβια και ιοί. Συνήθως το προφυλακτικό μπαίνει λίγο πριν την είσοδο στον κόλπο, τότε όμως προφυλάσσει μόνο από μια ανεπιθύμητη κύηση. Μετά την επαφή, το προφυλακτικό, που έχει επάνω κολπικά υγρά, αφαιρείται με το χέρι και λίγο μετά το ίδιο χέρι μπορεί να ακουμπήσει στο πέος μεταφέροντας τα κολπικά υγρά. Εκτός αυτού, κολπικά υγρά υπάρχουν και γύρο από την περιοχή που καλύπτει το προφυλακτικό, π.χ. στους όρχεις. Όταν το προφυλακτικό αφαιρεθεί και το πέος ακουμπήσει στους όρχεις, εκτίθεται και πάλι σε κάποια μόλυνση.

Συνεπώς, το προφυλακτικό προφυλάσσει αν εφαρμοστεί πριν από οποιαδήποτε χειραψία ή επαφή με τα γεννητικά όργανα και αφαιρεθεί αφού πρώτα πλυθεί καλά η περιοχή. Επειδή αυτό δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, όποια μόλυνση ανιχνεύεται στον έναν από τους δύο συντρόφους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξίσου και στον άλλο σύντροφο, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιούν προφυλακτικό.

Δεν χρειάζεται. Αρκεί το μικρόβιο να ανιχνευτεί σε έναν από τους συντρόφους για να πάρουν και οι δύο μαζί αγωγή, αφού ένας μικροβιολογικός έλεγχος μπορεί να μην ανιχνεύσει ένα μικρόβιο (άρα αν το μικρόβιο δεν βρεθεί στο/στη σύντροφο, δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχει). Μάλιστα, αν ο/η σύντροφος δεν ακολουθήσει ταυτόχρονα κατάλληλη αγωγή για το ίδιο μικρόβιο, η θεραπεία αποτυγχάνει. Άλλωστε είναι λογικό ότι ένα μικρόβιο που υπάρχει στον ένα σύντροφο υπάρχει και στον άλλο.

Με αντιβιοτική αγωγή. Επειδή οι άντρες σπανίως εμφανίζουν συμπτώματα όταν έχουν κάποια μόλυνση στα γεννητικά όργανα, κάθε φορά που η σύντροφός έχει κάποια μόλυνση, όπως μύκητες, κολπίτιδα, τραχηλίτιδα, ουρολοίμωξη, σαλπιγγίτιδα ή πυελονεφρίτιδα, θα πρέπει εκείνος να συμβουλευτεί τον ουρολόγο του. Όπως είναι λογικό, έχουν και οι δύο το μικρόβιο, αλλά η θεραπεία είναι πολύ διαφορετική. Ενώ στη γυναίκα αρκεί μια αντιβίωση για 1-2 εβδομάδες, για το σύντροφό της απαιτείται συνήθως ισχυρότερη αντιβίωση και μάλιστα για τουλάχιστον 1 μήνα.

Για το μικροβιολογικό έλεγχο δεν έχει σημασία η αποχή. Πρέπει, ωστόσο, να μην έχει γίνει λήψη αντιβίωσης τις τελευταίες 10-15 ημέρες. Το δείγμα σπέρματος μπορεί να συλλεχθεί και στο σπίτι (απαραίτητα με επίδειξη ταυτότητας), αφού μπορεί να προσκομιστεί και εντός δύο ωρών από τη συλλογή. Είναι πολύ σημαντικό, ο εξεταζόμενος να πλύνει τα χέρια του με σαπούνι και να ξεπλύνει καλά το πέος μόνο με νερό πριν τη συλλογή του δείγματος. Η συλλογή θα πρέπει να γίνει σε έναν αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη, ενώ θα πρέπει να μη χαθούν οι πρώτες σταγόνες κατά την εκσπερμάτιση.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο