Φύλαξη σπέρματος ή ορχικού ιστού – κρυοσυντήρηση 2018-05-01T10:31:30+00:00

Φύλαξη σπέρματος ή ορχικού ιστού (κρυοσυντήρηση)

Πότε χρειάζεται;

Είναι σημαντικό να φυλάξετε (κρυοσυντηρήσετε) το σπέρμα σας αν:

 • πρόκειται να υποβληθείτε σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία,
 • πάσχετε από μεσογειακή αναιμία ή γενικώς κάνετε συχνές μεταγγίσεις (ΠΡΟΣΟΧΗ: στην περίπτωση αυτή, φυλάξτε σπέρμα νωρίς στην εφηβεία),
 • κάνετε χρήση στεροειδών αναβολικών,
 • θα υποβληθείτε σε εγχείρηση στους όρχεις ή στον προστάτη,
 • έχετε ισχυρή ολιγοασθενοσπερμία που δεν ανταποκρίνεται στις διαθέσιμες θεραπείες,
 • απουσιάζετε την περίοδο που αναμένεται να γίνει η διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (π.χ. σπερματέγχυση ή εξωσωματική),
 • εργάζεστε σε περιβάλλον που μπορεί να βλάψει το σπέρμα σας,
 • κάποιο ατύχημα ή ασθένεια σας υποχρέωσε σε μόνιμη ακινησία,
 • πάσχετε από διαβήτη,
 • πάσχετε από κάποια ορμονική διαταραχή,
 • πρόκειται να υποβληθείτε σε στείρωση.

Το να φυλάξει κανείς το σπέρμα του προληπτικά, μοιάζει με το να κάνει ασφάλεια νοσηλείας ή ζωής. Θα πρέπει να συγκρίνει το κόστος φύλαξης του σπέρματος με τον κίνδυνο να πάθει κάτι που θα του στερήσει τη γονιμότητα, όπως το ενδεχόμενο ενός σοβαρού τραυματισμού των όρχεων. Μια ατυχής κατάσταση που μπορεί να γίνει αιτία να χαθεί ο όρχις είναι η συστροφή του. Ευτυχώς, όμως, η συστροφή του όρχεως συνοδεύεται από πολύ έντονο πόνο ώστε ο ασθενής να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Κρυοσυντήρηση σπέρματος μπορεί να γίνει και με σκοπό τη δωρεά. Η δωρεά σπέρματος δεν είναι αμειβόμενη.

Κρυοσυντήρηση ορχικού ιστού χρειάζεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου δεν βγαίνουν σπερματοζωάρια κατά την εκσπερμάτιση, οπότε αυτά ανακτώνται μέσω βιοψίας των όρχεων.

Η διαδικασία για την κρυοσυντήρηση σπέρματος εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα του σπέρματος και από το σκοπό για τον οποίο γίνεται.

Αν ενδιαφέρεστε για προληπτική κρυοσυντήρηση, θα σας συμβουλέψουμε ώστε να φυλάξετε ένα σπέρμα όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας. Προς το σκοπό αυτό συνιστάται να κάνετε πρώτα ένα androtest για να βεβαιωθείτε ότι το σπέρμα σας είναι υγειές. Αν για παράδειγμα, είναι ασθενές, θα συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία και όταν το σπέρμα σας βελτιωθεί, θα φυλάξτε ένα υγιές σπέρμα.

Σε επείγουσες περιπτώσεις, όπως αν πρόκειται να ξεκινήσετε χημειοθεραπεία, αναγκαστικά η κρυοσυντήρηση θα γίνει άμεσα. Αν το σπέρμα σας περιέχει αρκετά σπερματοζωάρια «καλής ποιότητας», θα τα χωρίσουμε ώστε να φτιάξουμε από αυτά αρκετά δείγματα. Αν όμως ο αριθμός των σπερματοζωαρίων «καλής ποιότητας» είναι μικρός, θα χρειαστεί να συλλέξετε περισσότερα δείγματα, σε διαφορετικές ημέρες, άρα καλό θα ήταν να μην αφήσετε την κρυοσυντήρηση σπέρματος για την τελευταία στιγμή.

Όσον αφορά στον αριθμό των δειγμάτων, καλό θα ήταν να φυλάξει κανείς 5-10 δείγματα σπέρματος με επαρκή αριθμό σπερματοζωαρίων «καλής ποιότητας», αφού ένα δείγμα συνήθως αρκεί για μια προσπάθεια εξωσωματικής. Ένα υγιές σπέρμα έχει συνήθως αρκετά σπερματοζωάρια ώστε με μία μόνο εκσπερμάτιση να μπορέσουμε να χωρίσουμε το σπέρμα σε αρκετά δείγματα.

Όσον αφορά στη διάρκεια κρυοσυντήρησης. Θεωρητικά, το σπέρμα μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστο, αφού στους -196°C, όπου φυλάσσεται, ο μεταβολισμός των κυττάρων είναι ασήμαντος.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, η SPERMLAB χρησιμοποιεί για την κρυοσυντήρηση σπέρματος ή ορχικού ιστού διαδικασίες και υλικά υψηλής ασφαλείας, δηλ. CBSΤΜ  high security sperm straws (και όχι vials ή straws παλιάς γενιάς, τα οποία δεν κλείνουν ερμητικά και συνεπώς δεν παρέχουν καμία ασφάλεια). Επίσης, συνυπογράφουμε τα απαραίτητα έγγραφα, μέσω των οποίων εξασφαλίζεστε ότι αποκλειστικά και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε για την τύχη των δειγμάτων σας. Τέλος, για κάθε κρυοσυντήρηση σπέρματος ή ορχικού ιστού λαμβάνετε εγγράφως μια πλήρη αναφορά με τα αποτελέσματα της ανάλυσης του δείγματος, ώστε να γνωρίζετε πόσα και τι ποιότητος δείγματα έχετε στην κρυοσυντήρηση.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο