Αυτο-εξέταση σπέρματος 2018-05-01T09:26:40+00:00

Αυτο-εξέταση σπέρματος

Αντίστοιχη της αυτοεξέτασης των μαστών

Η αυτο-εξέταση σπέρματος είναι μια απλή μέθοδος που βοηθάει κάθε άντρα να ελέγχει τακτικά την υγεία του γεννητικού του συστήματος από μόνος του στον προσωπικό του χώρο, χωρίς κόστος. Ορίστηκε με σκοπό να μάθει κάθε άντρα να νοιάζεται για την υγεία του. Όταν μια γυναίκα έχει ανωμαλίες στον κύκλο της καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ωοθήκες της. Όταν έχει τσούξιμο στη γεννητική περιοχή καταλαβαίνει ότι έχει κάποια μόλυνση. Επίσης, εκτός από το ετήσιο Παπ-τεστ, ο γυναικολόγος την έχει μάθει να αυτοεξετάζει τους μαστούς της (στήθος) σχεδόν κάθε μήνα για να παρατηρήσει τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση ή τη σύστασή τους. Οι άντρες δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα που να τους ειδοποιεί αν κάτι δεν πάει καλά με τους όρχεις τους, και παρόλο που και εκείνοι παθαίνουν μολύνσεις, σπανίως αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα. Ωστόσο, εκτός από το ετήσιο checkup και την επίσκεψη στον ουρολόγο, ακόμη και ο άντρας μπορεί να εξετάσει από μόνος του αν είναι υγιής.

Πώς μπορώ να ελέγξω τους όρχεις μου από μόνος μου;

Όταν το όσχεο είναι χαλαρό (δηλ. το σακουλάκι που περιέχει τους όρχεις), ψηλαφίζεις τους όρχεις με σκοπό να καταλάβεις αν έχει αλλάξει το μέγεθός τους, αν η επιφάνειά τους έχει ανωμαλίες ή αν είναι περισσότερο ευαίσθητοι στην πίεση. Οι όρχεις ενός ενήλικα έχουν μέγεθος περίπου 2,5×2,5×4εκ. (περίπου όσο ένα δαμάσκηνο) η επιφάνειά τους είναι λεία και είναι σχετικά ευαίσθητοι στην πίεση. Πίσω από τους όρχεις υπάρχει μια μάζα που μοιάζει με περιελιγμένες φλέβες και ονομάζεται επιδιδυμίδα. Το κάτω άκρο της φαίνεται να συνεχίζει μέσα στο σώμα, σαν ένα σχοινί που συγκρατεί του όρχεις. Ούτε η επιδιδυμίδα πρέπει να είναι πολύ ευαίσθητη στην πίεση.

Αν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συμβαίνει, πρέπει να συμβουλευτείς έναν ουρολόγο.

Πώς μπορώ να ελέγξω το σπέρμα μου από μόνος μου;

Μετά από αποχή τριών ημερών, παρατήρησε το σπέρμα σου στο προφυλακτικό*.

Η αυτό-εξέταση σπέρματος συνίσταται σε τρία απλά βήματα:

Πρώτο βήμα. Όγκος: δεν πρέπει να είναι μικρότερος από αυτόν ενός φουντουκιού ή μεγαλύτερος από αυτόν ενός κερασιού.

Δεύτερο βήμα. Χρώμα και σύσταση: δεν πρέπει να είναι διάφανο, κόκκινο ή καφέ και δεν πρέπει να περιέχει ζελεδάκια που να μη διαλύονται εντός 30λεπτών.

Τρίτο βήμα. Ιξώδες: το σπέρμα δεν πρέπει να είναι υδαρές.

Σημαντικό: Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ενδείξεις για τις οποίες θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν ουρολόγο. Η απουσία των παραπάνω ενδείξεων κατά την αυτο-εξέταση του σπέρματος δεν αποκλείει την ύπαρξη κάποιας πάθησης. Άλλες παράμετροι, όπως το pH ή η μορφολογία μπορεί να είναι τα μόνα που έχουν επηρεαστεί. Ωστόσο μόνο ένας ειδικά εκπαιδευμένος βιολόγος μπορεί να τα αξιολογήσει, ενώ απαιτείται ειδικός εργαστηριακός εξοπλισμός. Γι αυτό συνίσταται η περιοδική εξέταση του σπέρματος με το andro-test σε ένα εργαστήριο Σπερματολογίας SPERMLAB.

Αν τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω συμβαίνει, πρέπει να συμβουλευτείς έναν ουρολόγο.

Διάβασε επίσης για τον ετήσιο ανδρολογικό έλεγχο.

*Ακόμη πιο αξιόπιστα, παρατήρησε το σπέρμα σου χρησιμοποιώντας έναν ουροσυλλέκτη και μια σύριγγα των 5ml. O όγκος δεν πρέπει να είναι μικρότερος από 2 ή μεγαλύτερος από 5ml.

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

κάνε μια ερώτηση και θα απαντήσουμε το συντομότερο